Categories
R&P-producties

Rubriekteksten ‘Nostalgiërs’

In deze tiendelige serie ‘Nostalgiërs’ komen jonge mensen met een liefde voor oude gebruiksvoorwerpen aan bod. Hoe is hun passie ontstaan en waarom blijven ze vasthouden aan het oude model? Vandaag aflevering 1: analoog fotograaf Tini Groen. 

Klik en klaar? Niet voor de analoge liefhebber

Filmrolletjes kopen, negatieven ophalen bij een fotowinkel en ze vervolgens thuis inscannen: het is een proces dat Tini Groen (28) inmiddels heel bekend is. Na tien jaar digitaal gefotografeerd te hebben, is ze nu verknocht aan analoge fotografie. 

Tini Groen (28) met haar analoge camera’s. Het is haar grote droom om ooit een winkel volledig gericht op analoge fotografie te openen. 

‘Hoe is de kadrering? Is de belichting goed?’ Bij analoog fotograferen duurt het een stuk langer voordat je op het knopje drukt. Je hebt immers niet zoveel kansen als bij een digitaal fototoestel. Op een filmrolletje zitten 24 of 36 opnamen. ‘’Het is altijd onverwachts wat de uitkomst is. Je weet niet of het beeld dat je voor ogen hebt, er ook op die manier uitkomt’’, vertelt Tini Groen. Vanaf haar veertiende fotografeert ze met een digitale camera, voornamelijk concerten werden toen vastgelegd met haar lens. In 2017 haalt haar vader een oude analoge camera tevoorschijn en vanaf dat moment kijkt ze bijna niet meer om naar de digitale variant. 

Groen maakte de overgang van analoog naar digitaal als kind bewust mee. Een technisch verschil is dat bij analoge fotografie de foto uit ronde korrels bestaat en bij digitale fotografie uit vierkante pixels. ‘’Bij digitale foto’s zie je als je ver inzoomt vierkantjes, bij analoge fotografie zie je rondjes, en dat is een stuk minder storend.’’

Een ander verschil is dat digitaal fotograferen vele malen sneller gaat. Als je een slechte foto hebt geknipt, verwijder je deze en knip je door totdat je hebt wat je wilt. Bij analoge fotografie kan dit niet. Voordat je gaat fotograferen moet je als fotograaf al een aantal dingen beslissen. Wat voor type rolletje wil je gebruiken, wil je in zwart wit of kleur schieten en hoe wil je de foto belichten? Het komt daarom weleens voor dat een foto imperfecties bevat, zoals een lichtvlek of ruis. ‘’Deze imperfecties zorgen er juist voor dat het interessant wordt. Ondanks foutjes blijf ik de foto mooi vinden’’, vertelt Groen. 

Groen ziet dat analoge fotografie al langere tijd een trend is. ‘’We leven in een hele drukke tijd. Het proces dat bij analoge fotografie hoort laat mensen even stilstaan. Het is totaal niet gehaast, je moet er echt de tijd voor nemen.’’ Wegwerpcamera’s zijn steeds meer in het straatbeeld te vinden en er worden meer rolletjes geproduceerd, vertelt Groen. ‘’Met digitaal kun je veel foto’s maken maar hoe groot is de kans dat je die daadwerkelijk gaat afdrukken?’’. 

Digitale fotografie maakt onderdeel uit van het werk van Groen; ze is content strateeg. Toen ze zich ging verdiepen in analoge fotografie viel het op dat er in het Nederlands weinig te vinden is over dit onderwerp. Het was daarom een niet meer dan logische stap om zelf als informatiepunt te dienen. Groen begon haar blog analogekiekjes.nl en die website groeit snel. ‘’Ik merk dat er echt vraag naar is. Mijn blog dient ook als opzetje voor mijn ambitie om ooit een winkel te openen die volledig op analoge fotografie gericht is. Daar kan ik echt over fantaseren. Workshops geven, rolletjes ontwikkelen; dat lijkt me super’’, aldus Groen. 

Volgende week spreken we vinylgek Daan Grimbergen, die sinds vijf jaar platen verzamelt en er inmiddels 370 bezit. 

In deze tiendelige serie ‘Nostalgiërs’ komen jonge mensen met een liefde voor oude gebruiksvoorwerpen aan bod. Hoe is hun passie ontstaan en waarom blijven ze vasthouden aan het oude model? Vandaag aflevering 2: vinylliefhebber Daan Grimbergen.

Onthaasten met de platenspeler: ‘Je luistert beter naar de muziek’

Daan Grimbergen (29) tussen zijn geliefde platencollectie. Hij bezit momenteel 370 platen maar dat worden er iedere week meer. 

Wanneer zijn vrienden langskomen wordt Spotify aangezet maar als Daan Grimbergen (29) alleen is, staat de platenspeler gegarandeerd aan. ‘’Het voelt alsof je een klein schilderijtje in je handen hebt.’’ 

De platenspeler en alles wat daarbij hoort maken echt onderdeel uit van het interieur van het huis van Daan Grimbergen. ‘’Ik vind het er gezellig en mooi uitzien. De platenspeler, de speakertjes ernaast en een paar platen – die ik regelmatig wissel – uitgelicht op de planken erboven’’, vertelt hij. 

Eerst spaarde Grimbergen cd’s van zijn lievelingsartiesten. Maar toen hij een plaat in zijn handen had merkte hij dat dat veel meer charme had dan een klein cd-hoesje. Vijf jaar geleden besloot Grimbergen daarom om al zijn cd’s te verkopen en zijn lievelingsalbums op vinyl aan te schaffen. Inmiddels heeft hij 370 platen. ‘’Dat is nog een redelijk bescheiden collectie vergeleken andere verzamelaars.’’ De stijlen waar Grimbergen naar luistert zijn indie rock, blues, soul en old-school hiphop uit de jaren 90. 

Natuurlijk maakt hij ook gebruik van streamingdiensten, maar dan voornamelijk om nieuwe muziek te ontdekken. Als iets op Spotify bevalt, wordt het aangeschaft op vinyl. Om écht goed naar de muziek te kunnen luisteren is Spotify niet de beste optie, vindt Grimbergen. ‘’Je bent niet bewust bezig met de muziek. Op de shuffle-stand ga je eindeloos door de krochten van Spotify. Als je een vinylplaat draait, hoor je van A tot Z het hele verhaal van de artiest. Doordat je moeite moet doen om het op te zetten, ben je bewuster aan het luisteren’’, vertelt Grimbergen. 

Het oude wordt weer hip, merkt de platenverzamelaar op. Maar vinyl is volgens hem nooit echt weggeweest, fijnproevers kochten het altijd wel. ‘’De trend is nu misschien ook weer een beetje groter geworden als gevolg van corona. Er wordt dit jaar geen geld uitgegeven aan concerten, dus kopen mensen het album maar op vinyl. Een plaatje draaien in je woonkamer creëert een soort mini-concert in je eigen huis.’’ Het geluid wat een platenspeler produceert is volgens Grimbergen ook beter dan via je telefoon. ‘’Ik heb weleens tegelijk een plaat op mijn telefoon en de platenspeler aangezet en dan hoor je wel dat het geluid van je mobieltje een stuk vlakker is.’’ 

Twee jaar geleden begon Grimbergen zijn platencollectie te delen op zijn Instagram-account @vinylizedcollection, inmiddels heeft hij al zo’n 8500 volgers. Op die pagina krijg je een goed beeld van de muziekinteresses en passie van Grimbergen. Hij deelt er foto’s van de hoezen, de platen en soms van zichzelf, struinend langs de bakken in een platenzaak. Het gaat vooral om de muziek, maar ook het artwork van de platen trekken zijn aandacht. 

Is het een ‘vroeger was alles beter’-ding? ‘’Tegenwoordig gaat het allemaal heel snel, al dat doorgeklik. Er wordt bijna geen moeite gedaan om een album volledig te beluisteren. Dat is zonde. Het draaien van vinyl is een veel bewustere manier van muziek luisteren. Dus wat dat betreft was misschien vroeger alles wel beter, ja’’, vindt Grimbergen. 

Aan muziek kleven herinneringen. Dat maakt het album ‘White Ladder’ van de Britse singer-songwriter David Gray zo speciaal voor Grimbergen. Tijdens zijn reis naar Kenya luisterde hij er veel naar. ‘’Ik zal dat album voor altijd met die reis associëren. Het is gruwelijk mooi, ieder nummer is bijzonder.’’ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.