Categories
R&P-producties Uncategorized

‘Gewoon naald erin en knallen’ om de festivalzomer te redden

‘Prik ook ’s nachts en red het festivalseizoen’, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse poppodia en Festivals (VNPF) in het Algemeen Dagblad. Al bijna een jaar lang hebben er geen grote evenementen in ons land plaatsgevonden. De bevolking snakt naar feesten, festivals en grote sportevenementen. Is ’s nachts prikken onze enige redding? 

Lees- en luistertijd 3 minuten.

Schans stelt in het interview dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Israël, waar in drie weken tijd al 20 procent van de gehele bevolking is ingeënt tegen het coronavirus. “In Israël prikken ze dag en nacht door, alsof ze in een oorlogssituatie zitten”, zegt de directeur. „Gewoon naald erin en knallen. Hoe eerder we deze periode achter ons kunnen laten, hoe beter. Ik hoor nu dat gezonde, jonge mensen zoals ik pas in september aan de beurt zijn. Dat duurt echt veel te lang.” 

Ramp

Uit cijfers van Eventplatform blijkt dat de omzet van de evenementenwereld in 2020 met 80 procent is gedaald, 16.000 eventprofessionals hun baan hebben verloren en 17.000 zzp’ers werkloos zijn geraakt. In het ergste scenario zal er weer geen evenementenzomer plaatsvinden dit jaar. Dat is een ramp voor de organisatoren en alle andere betrokkenen in de branche. Ook voor de bezoekers zal het een groot gemis zijn.

Dag en nacht doorprikken wordt als mogelijke oplossing genoemd. Er zal daarvoor wel veel moeten veranderen op logistiek gebied. Zijn er nog andere mogelijkheden om de evenementen te redden? Willem Westermann is secretaris van Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland (SKEN) en vertelt meer over de situatie van de komende festivalzomer.

De festivalzomer is een periode waar veel mensen al vroeg naar uitkijken. In ons land vinden er iedere zomer, buiten de crisis om, vele festivals en andere grote evenementen plaats. Deze festiviteiten moeten al ver van tevoren georganiseerd worden. De evenementenbranche moet daarom op tijd duidelijkheid hebben over wat er wel en niet kan aankomende zomer. Westermann geeft aan dat de evenementenbranche aan het kabinet heeft gevraagd om uiteindelijk 1 februari met uitsluitsel te komen. “Grote evenementen hebben maanden voorbereidingstijd nodig. Eind deze maand moeten er echt antwoorden komen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.